Ayıplı ne demek TDK?
TDK sözlüğünde shameful kelimesinin ilk anlamı, toplumun ahlaki kurallarını ihlal eden utanç verici bir durum veya davranış olarak verilmiştir. TDK sözlüğünde shame kelimesinin ikinci anlamı, bir kusur ve eksiklik olarak verilmiştir. TDK sözlüğünde shameful kelimesinin üçüncü anlamı, utanç verici anlamında bir sıfat olarak verilmiştir.
Ayıp kusur ne demek?
Ayıplı mal, tüketiciye teslim edildiği anda, taraflar arasında kararlaştırılan örnek veya modele uymaması veya objektif olarak taşıması gereken nitelikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye uygun olmayan maldır.
Ayıbın anlamı nedir?
Sözlükte “kusur, eksiklik, ayıp, çirkin söz ve davranış” anlamlarına gelen ayıp, İslam borçlar hukukunda, akit konusu malın insanlar nazarında değerini ve itibarını düşüren, tesadüfen ortaya çıkan kusur ve noksanlığı ifade eder.
Ayıp bir şey ne demek?
Türk Dil Kurumu’nun (2021) utanç tanımı hem ahlaki bir referans, utanma duygusu hem de durum veya davranışın sınıflandırılması anlamına gelmektedir: “Toplumun ahlaki kurallarına aykırı, utanç verici durum veya davranış.”
Ayıplı mallar nelerdir?
Arızalara örnek olarak, bir ürünün yırtılması, kırılması veya kirlenmesi, sözde yeni bir arabanın bazı parçalarının kullanılmış veya hasarlı olması ve bundan bahsedilmeden bazı parçalarının değiştirilmesi veya tamir edilmesi, fayansların çatlaması veya ufalanması gibi durumlar verilebilir.
Ayıplı iş nedir?
1. Ayıplı hizmet. Ayıplı hizmet, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 13. maddesinde tanımlanmıştır. Buna göre; Ayıplı hizmet, sözleşmeyle kararlaştırılan süre içinde başlamaması veya taraflar arasında kararlaştırılan objektif nitelikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan hizmettir.
Ayıplı mal nasıl tespit edilir?
Öncelikle ürünün etiketleri, ambalajı, reklamları ve kullanım kılavuzları incelenerek ürünün orada belirtilen özelliklere sahip olup olmadığı kontrol edilmelidir. Ürün bu özelliklere uymuyorsa veya reklamlarda ve duyurularda verilen bilgilerle uyuşmuyorsa ürün arızalı kabul edilir.
Ayıplı mal aldığımızda ne yapmalıyız?
Tüketicinin satın aldığı malda kusur varsa, müşteri bunu teslimat tarihinden itibaren 30 gün içinde bildirmelidir. Maldaki gizli kusurları bildirirken, kullanım sürecinde ortaya çıkan kusur 2 yıl içinde bildirilebilir. Ancak, bildirimi mümkün olan en kısa sürede yapmak tüketicinin çıkarınadır.
Ayıplı araç aldım ne yapmam lazım?
Araçta bir kusur çok sonra fark edilmişse, derhal satıcıyla irtibata geçilmelidir. -Satıcının hileyle gizlediği ve ağır ihmali olduğu bir kusur varsa, derhal şikayette bulunulmalıdır. -Satıcının kasıtlı olarak bir şeyi gizlediğine dair bir kanıt yoksa veya ağır ihmale dayanmayan bir durum varsa, satıcıya karşı itiraz edilemez.
Ayıplı ifa nedir?
Kusurlu ifa, yasal veya sözleşmesel gereklilikleri karşılamayan bir ifa olarak tanımlanabilir. [1] Kusurlu ifa, satıcı tarafından vaat edilen satılan malın özelliklerinin mevcut olması veya gerekli niteliklerin eksik olması durumunda mevcuttur.
Ayıplı mal süresi ne kadar?
Tüketici, malın teslim tarihinden itibaren otuz gün içinde ayıbı satıcıya bildirmekle yükümlüdür. Bu durumda tüketici, iade, ürünü ayıpsız bir ürünle değiştirme veya ayıp oranında bedel indirimi veya ücretsiz onarım talep etme gibi sözleşmeden cayma hakkına sahiptir.
Ayıplı mal nereye şikayet edilir?
Bakanlığımız bünyesinde kurulan ‘Alo 175 Tüketici Danışma Hattı’ tüketicilerimizin karşılaştıkları sorunlara ilişkin çözüm önerilerinin sunulduğu ve tüketici uyuşmazlıklarının çözümü için başvurmaları gereken ilgili mercilere yönlendirildikleri bir ‘çağrı merkezi’ işlevi görmektedir.
Ayıplı kusurlu ne demek?
“Ayıp” terimi, satılan malda ortaya çıkan ve alıcının maldan tam olarak veya amaçlandığı şekilde yararlanmasını engelleyen kusur ve eksiklikleri ifade etmek için kullanılır.
Ayıp nedir hukuk?
Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un (TKHK) 8. maddesinde, malın tüketiciye teslimi sırasında taraflarca kararlaştırılan örnek veya modele uygun olmaması veya objektif olarak taşıması gereken fonksiyonu yerine getirmemesi nedeniyle sözleşmeye aykırı olması halinde ‘ayıp’ kavramı kullanılmıştır.
Ayıp kaça ayrılır?
Açık ayıp: Satılan malda gözle görülen ayıplardır. Gizli ayıp: Çıplak gözle görülemeyen ve ürünün kullanılmasıyla ortaya çıkan ayıptır. Hukuki ayıp: Üründe açık veya gizli bir ayıp bulunmamasına rağmen, hukuki nedenlerle ürünün kullanımının kısmen veya tamamen engellenmesi durumunda hukuki ayıp ortaya çıkar.
Ayıplı mal nasıl tespit edilir?
Öncelikle ürünün etiketleri, ambalajı, reklamları ve kullanım kılavuzları incelenerek ürünün orada belirtilen özelliklere sahip olup olmadığı kontrol edilmelidir. Ürün bu özelliklere uymuyorsa veya reklamlarda ve duyurularda verilen bilgilerle uyuşmuyorsa ürün arızalı kabul edilir.
Ayıplı mal aldığımızda neler yapmalıyız?
Ürün ayıplı ise tüketiciler, iade, ayıpsız bir ürünle değiştirme, ayıp oranında fiyat indirimi ve ürünün ücretsiz onarımını talep etme hakkına sahiptir. Tüketici dilediği hakkı kullanmakta serbesttir. Satıcı tüketicinin isteğine uymak zorundadır.
Ayıplı ifa ne demek?
Kusurlu ifa, yasal veya sözleşmesel gereklilikleri karşılamayan bir ifa olarak tanımlanabilir. [1] Kusurlu ifa, satıcı tarafından vaat edilen satılan malın özelliklerinin mevcut olması veya gerekli niteliklerin eksik olması durumunda mevcuttur.
Ayipsiz misliyle değiştirmek ne demek?
Satıcı, alıcının seçim hakkını kullanmasını, derhal ayıpsız benzer bir malı teslim ederek ve uğradığı bütün zararı tazmin ederek engelleyebilir. Alıcı, sözleşmeden dönme hakkını kullanır ve şartlar bunu haklı kılmazsa, hâkim satılan şeyin onarılmasına veya satış bedelinin düşürülmesine karar verebilir.