Hangi davalarda basit yargılama usulü uygulanır?
Bu yargılamanın nasıl yapılacağına, hakkında kamu davası açılan mahkeme karar verir. Basit yargılama usulünde, yazılı savunma yapılır. Basit yargılama usulü, asliye ceza mahkemesinin yargı yetkisine giren suçlar için kullanılabilir. Bu nedenle, asliye ceza mahkemesi basit yargılama usulünden sorumludur.
Basit yargılama hangi suçlarda yapılıyor?
Basit yargılama usulüne, üst sınırı iki yıl veya daha az hapis cezasını gerektiren suçlarda, üst sınırı iki yıl veya daha az hapis cezasını gerektiren suçlarda, adlî para cezası ile birlikte veya adlî para cezasının birlikte verildiği cezalarda ve üst sınırı iki yıl veya daha az hapis cezasını gerektiren suçlarda başvurulabilir.
Basit yargılama kaç ay sürer?
Ancak, olağan yargılama usulüne tabi dava ve işlerde bu süreler iki ay olarak kabul edilir.
Basit yargılama usulü nedir CMK?
Basit yargılama usulü, hızlandırılmış yargılama usulünden farklı olarak, kovuşturma aşaması açısından hızlandırılmış yargılama usulünün bir türüdür[2]. Basit yargılama usulünde temel amaç, belirli bir ciddiyet düzeyine ulaşmamış suçlarda bazı usul adımlarını ve aşamalarını atlayarak yargılamanın süresini kısaltmaktır.
Hakaret basit yargılama mı?
Hakaret suçunun kovuşturulmasına yetkili mahkeme asliye ceza mahkemeleridir. Hakaret suçunun kovuşturulmasında asliye ceza mahkemesi CMK md. 251’e göre basit yargılama usulüne göre yargılama yapılması mümkündür.
Basit yargılamada dosya üzerinden karar verilir mi?
Olağan yargılama usulüne göre iddianamenin kabul edilmesinden sonra, adli para cezasını ve/veya iki yıl veya daha az süreli hapis cezasını gerektiren suçlarda yargılama bazı usul işlemlerinden muaf tutulmakta ve mahkemelere duruşma yapılmaksızın dosya üzerinden verilecek karara göre karar verme imkânı tanınmaktadır.
Basit yargılama usulünde duruşma var mı?
Öte yandan kural, olağan yargılama usulüne göre verilen karara karşı itirazın niteliği ne olursa olsun, mahkemenin her durumda duruşmalı olarak yargılamaya devam edeceğini öngörmektedir.
Basit yargılama usulünde deliller ne zaman sunulur?
Dolayısıyla basit duruşma usulünde olduğu gibi yazılı duruşma usulünde de, ön inceleme duruşmasından itibaren iki haftalık kesin süre içinde başvuruda sunulmayan belgelerin mahkemeye sunulması mümkündür.
Ceza basit yargılama usulünde tanık dinlenir mi?
Tanıklığın delil olarak kabul edildiği hallerde, tanık duruşmada dinlenir, CMK m. 201, doğrudan soru sorma hakkının güvence altına alınması gerekir. Bu nedenle, tanık dinlenmesi gereken hallerde basit duruşma usulüne uyulmamalı ve duruşma olağan şekilde yapılmalıdır.
Basit yargılamada dava kaç kez takipsiz bırakılabilir?
Yargılamadan hariç bırakılıp daha sonra uzatılan bir dava, ilk uzatmadan sonra bir kereden fazla ele alınmadan bırakılamaz. Aksi takdirde dava açılmamış sayılır. Davanın ikinci kez takip edilmemesi halinde açılmamış sayılacağına karar vermek doğru değildir.
Basit yargılama usulünde ceza ne kadar indirilir?
Basit yargılama usulünde mahkûmiyet verilmesi halinde, verilen ceza dörtte bir (1/4) oranında indirilir. Basit yargılama usulü, 5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun (CMK) 251. maddesinde düzenlenmiştir.
Basit yargılamada karar ne zaman çıkar?
Basit yargılama usulüne göre yargılama yapan mahkeme, iddianame kabul edildikten hemen sonra basit yargılama usulüne göre yargılama yapılmasına karar verir. Bu yargı kararı için tarafların rızası gerekmez. Mahkeme, basit yargılama usulüne göre yargılama yapma kararıyla bağlı değildir.
Basit yargılamaya itiraz edilirse ne olur?
(2) Temyiz üzerine hükmü veren mahkemede duruşma açılır ve yargılamaya genel hükümlere göre devam edilir. Taraflar gelmeseler bile, yokluklarında duruşma yapılır ve 223 üncü maddeye göre hüküm verilebilir. Bu husus taraflara yapılan davette tutanağa geçirilir.
Basit yargılama kalktı mı?
Bu hükümler Anayasa’nın 38/1. maddesinde yer almaktadır. Olağan yargı usulünün uygulanmasını sınırlayan bu hükümler, maddede düzenlenen kanunilik ilkesini ihlal ettiği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmiştir.
Basit yargılama usulünde HAGB verilir mi?
Evet, basit yargılama usulünde duruşma yoktur. Mahkeme duruşma yapmadan karar verir. Bu nedenle verilen karar duruşmadan sonra verilen kararla aynı sonuçları doğuracak ve dolayısıyla daha önce verilen H.A.G.B.’ye denk gelecektir. Karar açıklanacaktır.
Asliye Ticaret Mahkemesi basit yargılama usulü mü?
6102 sayılı TTK’nın 4/2. maddesinde yapılan değişiklikle, ticaret mahkemelerinde basit yargılama için 500.000 TL olan sınır, 1.000.000 TL’ye çıkarılmıştır. Bu nedenle, miktarı veya değeri 1.000.000 TL’yi aşmayan davalarda ticaret mahkemelerinde basit yargılama uygulanmaktadır.
İş davaları basit yargılama usulü mü?
MADDE 7 – (1) İş mahkemelerinde olağan yargılama usulü uygulanır. (2) Yargılamada gecikme olması hâlinde, ispat yükü ve delillerin değerlendirilmesi, her başvuru için olgulara göre ayrı ayrı yapılır.
Basit yargılama usulü ile yazılı yargılama usulü arasındaki farklar nelerdir?
Basit yargılama usulü, genel yargılama usulüne kıyasla daha basit bir soruşturmanın yürütüldüğü, daha hızlı ilerleme kaydedildiği ve daha hızlı sonuçlara ulaşıldığı bir yargılama usulüdür. Taraflar yalnızca bir kez dilekçe sunabilirler. Yazılı yargılama usulünde, taraflar iki kez dilekçe sunma hakkına sahiptir.
Kira tespit davası basit yargılama usulü mü?
Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 316/1-a maddesi; “Kanunda açıkça gösterilenler dışında, aşağıdaki hâllerde basit yargılama usulü uygulanır: a) Sulh hukuk mahkemelerinin görevine giren dava ve işler.” Bu nedenle, kira bedelinin takdirinde basit yargılama usulü uygulanacağı kabul edilmiştir.