Atatürk Yozgat olayı nedir?
2 Şubat 1934’te Yerköy İstasyonu’nda geceyi geçiren Atatürk, resmi bir karşılama olmayacağını duyurmasına rağmen, Yozgat halkı hazırlanıp şehir adına bir heyet olarak Yerköy’e doğru yola çıktı. Yozgat halkı, alayının Yerköy’den yapıldığını öğrenince, Ata’yı karşılamak için şehir sınırlarının çok ötesine gitti.
Atatürk yozgata kaç yıl ceza verdi?
Kimilerine göre Atatürk’ün Yozgat’a 50 yıl, kimilerine göre 100 yıl ceza verdiği yönünde kamuoyunda bir inanış olmasına rağmen Atatürk Yozgat’a ceza vermemiştir!11 Haziran 2024
Yozgat neden ceza aldı?
Kemal Bey ve yedi görevli, terk edilmiş mallara karşı hoşgörülü davrandıkları, bu malların bir kısmını evlerine götürmek isteyenlere engel olmadıkları, bunu yapanlardan borç para aldıkları ve bu şekilde yağmacıları gizlemeye çalıştıkları gerekçesiyle suçlandılar (BOA, ŞD, 1373/20).
Yozgat olayı nedir?
Yozgat Ayaklanması veya Çapanoğlu Ayaklanması, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında Yozgat ve çevresinde Hürriyet ve İtilaf lideri Çapanoğlu Edip Bey ve kardeşi Celâl Bey tarafından başlatılan ayaklanmadır. Ayaklanma bastırılmıştır.
Yozgat isyanı neden çıktı?
Çapanoğlu Ayaklanması, Yozgat’ta nüfuzlu bir Türkmen ailesi olan Çapanoğulları ve bölgedeki çeşitli çetelerin işbirliğiyle gerçekleşmiştir. Ayaklanmanın sebeplerinin, Kurtuluş Savaşı’nın amacının anlaşılmaması, “Halife’ye sadakat” düşüncesi ve ailenin nüfuzunu kaybetmemek isteği olduğu söylenmektedir.
Atatürk Konya’ya neden ceza verdi?
Şehre sırtı dönük heykel İki kez patlak veren ve zorlukla bastırılan Konya ayaklanması, bu şehrin kara listeye alınmasına yol açtı. Türkiye’nin en büyük ili Konya’da olmasa da; Konya gibi büyük şehirlerde sivil havaalanları bulunmaktadır. Ayrıca Konya’da neredeyse hiç devlete ait fabrika bulunmamaktadır.
Atatürk neleri yasakladı?
Atatürk’ün DevrimleriAtatürk’ün Devrimleri. Saltanatın Kaldırılması (1 Kasım 1922) Cumhuriyetin İlanı (29 Ekim 1923) Hilafetin Kaldırılması (3 Mart 1924) Medeni Kanun’un Kabulü (17 Şubat 1926) Tarikatların Kaldırılması, Tekke ve Zaviyelerin Kapatılması (30 Kasım 1925) Laikliğin Kabulü (1928-1937)Diğer makaleler…
Çapanoğlu kimdir, nerelidir?
Ahmet Fuat Çapanoğlu (22 Mayıs 1932, Yozgat – 16 Mart 2009, Ankara) Türk bürokrattı. 1958 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun oldu.
Atatürk kaç gün hapiste yattı?
Mustafa Kemal, 29 Ekim’de İskenderiye’den ayrıldıktan kısa bir süre sonra yaralandı ve geri dönüp iki hafta İskenderiye’deki hastanede kalmak zorunda kaldı.
Yozgatlılar hangi soydan?
Oğuzların Bozok kolu Anadolu’ya geldikten sonra Yozgat ve çevresine yerleşmişlerdir. Bu nedenle Osmanlı idari sisteminde bu bölgeye Bozok Sancağı denmiştir. Cumhuriyet döneminde bu adlandırma değişse de Bozok ismi halk arasında kalmıştır.
Çapanoğulları Türk mü?
Çapanoğulları ailesinin tarihinde gördüğümüz ilk kişi Çaparoğulları AHMED PAŞA’dır. Babasının adı Çapar Koca Ömer Ağa’dır. Yerel geleneğe göre, doğu kökenli bir Türk kabilesine mensup olan bu aile, çadırlarını kurarak eskiden ormanlık olan Yozgat’a yerleşmişlerdir.
Atatürk hangi illere gitmedi?
Atatürk’ün gidemediği iller de vardı: Beyazıt (Ağrı), Aksaray, Çorum, Ardahan, Artvin, Siirt, Bingöl, Hakkari, Urfa, Mardin, Muş, Van, Bingöl ve Bitlis’in yanı sıra o dönemde Bartın, Karaman ilçeleri veya daha sonra kurulanlar: Kilis, Gümüşhane, Bayburt, Iğdır, Batman, Karabük, Nevşehir, Kırıkkale ve Şırnak.
Atatürk Yozgat için ne demiş?
Cumhuriyet döneminde sancaklara (valiliklere) vilayet denildiğinde Yozgat vilayet oldu. Vilayetin asıl adı “Bozok” idi, ancak zamanla Yoz olarak değiştirildi. Atatürk, Yoz yerine “gat” eklememiz gerektiğini söyledi. Böylece “Yozgat” oldu.
Yozgat’ın eski adı nedir?
İlin orijinal adı “BOZOK” olup zamanla “Yozgat” olarak değiştirilmiştir. Oğuz; “BOZOK” koluna mensup Türkmenlerin bu bölgeye akın etmesiyle bölgeye “BOZOK” adı verilmiştir. 19. yüzyılda bu isimle birlikte “YOZGAT” ismi de telaffuz edilmiştir.
Boğazlıyan Kaymakamı olayı nedir?
Mahkeme, 8 Nisan 1919 tarihli kararıyla, Yozgat ve Boğazlıyan Ermenilerinin tehciri sırasında suistimallerde bulunduğu ve cinayetleri görmezden geldiği gerekçesiyle Mehmet Kemal Bey’i idama mahkûm etti. Karar, 10 Nisan 1919 Perşembe günü Bayezid Meydanı’nda uygulandı.
Atatürk Erzurum’da hangi önemli olayı gerçekleştirdi?
Erzurum Kongresi’nin önemi ve özellikleri: Manda ve himaye reddedildi ve ilk kez ulusal bağımsızlığın kayıtsız şartsız gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı. İlk kez ulusal sınırlar dile getirildi ve Mondros Ateşkes Antlaşması’nın imzalanmasıyla Türk vatanının bölünmemesi gerektiği ilan edildi.
Yozgat Kurtuluş Savaşı’na katıldı mı?
Bu dönemde Yozgat (Bozok), yabancı güçlerin işgali altında olmasa da, Kuva-yı Milliye’yi çok zor duruma düşüren bir ayaklanma nedeniyle ön plana çıkmıştır. Kurtuluş Savaşı sırasında Yozgat, Ankara’da konuşlu 20. Kolordu’nun kontrolü altındaydı.
Atatürk hangi illere gitmedi?
Atatürk’ün gidemediği iller de vardı: Beyazıt (Ağrı), Aksaray, Çorum, Ardahan, Artvin, Siirt, Bingöl, Hakkari, Urfa, Mardin, Muş, Van, Bingöl ve Bitlis’in yanı sıra o dönemde Bartın, Karaman ilçeleri veya daha sonra kurulanlar: Kilis, Gümüşhane, Bayburt, Iğdır, Batman, Karabük, Nevşehir, Kırıkkale ve Şırnak.
Yozgat tarihte işgal edildi mi?
Yozgat işgal edilmemişti ama her cephede kahramanca savaşan yiğitlerimiz hiç eksik olmamıştı.